Social selling

DSC00175

Imorse var jag på frukostseminarium. Företagen Dingle och Meltwater arrangerade. Platsen var Kinopalatsi i Helsingfors, i den största biosalongen. Kön till registreringen var enorm, det ver helt enkelt proppat med människor som ville höra mer om tekniker för att engagera sin kundgrupp via sociala medier. I två timmar fick vi sedan ett kompakt set med ny utveckling och nytt tänkande inom just detta område. Det var intressant, och mycket som jag inte känt till, eller hört om tidigare. Bland annat lärde jag mig hur mycket resurser som en vettig närvaro i olika kanaler förutsätter. Sociala medier är idag mycket mer än marknadsföringskanaler. Det är mötesplatser där företagen både aktivt söker upp sina kunder och finns tillgängliga för dem nästan i realtid. Det handlar om brand management, aktiv synlighet, försäljning och kundtjänst. Just integrationen av alla dessa tjänster har potential att ge mervärde. De företag som flyttat sin kundtjänst till sociala medier har också fått positiv respons från olika kundgrupper.

Jag lärde mig också att de modigaste företagen aktivt använder sitt reklamutrymme för att ta ställning i dagsaktuella samhällsfrågor. Från USA hörde vi om prisbelönta #likeagirl -kampanjen. Från Finland såg vi exemplen från Finnmatkat (två män pussas i en film) och DNA, telefonoperatören som bara några timmar efter den uppmärksammade könsnormeringskampanjen från sannfinländarnas ungdomsförbund följde upp med en egen motkampanj.

För att lyckas med synlighet och för att engagera sin publik och sina kunder krävs förmåga till empati, beredskap att ta ställning, och flexibilitet att reagera snabbt. Om du vill använda ditt publika utrymme till att ta ställning i dagsaktuella och kontroversiella frågor måste du förstås väga fördelarna mot nackdelarna. Du måste också vara beredd att förklara dig och gå i svaromål. På frågan om vad som är det viktigaste marknadsföringsverktyget svarade till exempel DNAs kundtjänstansvarige hjärtat. Det du gör och det du säger måste komma från hjärtat. Därför har de sektioner som arbetar på sociala medier stor frihet inom företagen att utveckla egna tonfall, inom ramen för företagens kärnvärlden och centrala budskap. Det måste helt enkelt komma från människor. Där är personliga kommentarer, humor och självironi starka element att använda.

Och då tänker jag att vi inom tredje sektorn ju alltid varit starka på just detta. Att våga vara oss själva, att tro på det vi själva säger. Att leva som vi lär. Men vi är ofta inte så bra på att förmedla det. Där har vi massvis att lära av den privata sektorn. Tror jag.

Johanni

#Blogg100

 

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.