Sanatorium

Allotment map

Man har sagt mig att jag befinner mig på ett sanatorium. Ett vilohem för sinnessvaga. Men det kan väl ändå inte stämma! Alla verkar ju så trevliga! Så…normala!

Men herregud människa vad är det ni säger! Kommer ni då verkligen inte ihåg någonting?

Såså, ingen orsak att bli uppbragd. Ni måste tänka på cholera-halterna. Ni, min bäste doktor, ni om någon borde ju veta det! För, oss emellan, ni är väl doktor här? Ni är är inte en sån där inbilliningssjuk. En sån som är intagen för nerverna, men spelar doktor?

Vafalls, tvivlar ni på mitt ord! En grov skymf, det må jag säga.

Såså, ingen orsak att bli uppbragd. Här, sitt ner, jag ska ringa efter lite té. Vet ni, de har de godaste smörkakor jag har ätit här sedan jag var barn.

Har ni varit här ända sedan ni var barn!

Nej, ni missförstår. Min mor, salig vare hennes minne, hon brukade skryta om tant Evelinas kakor. Det är inte mycket jag minns nu av mor. Men det minns jag. Ah, att bita i det spröda minnet. Av mor. Nejnej, jag menar förstås kakan. Vet ni, det snurrar nog lite i huvudskålen ännu, när så egendomliga grodor hoppar ut. Det är bäst jag sätter mig här lite. Bara en helt kort stund, så att snurrandet upphör.

Ni hör inte röster också?

Förlåt, hur sa? Ni förstår, min hörsel, den är inte vad den en gång var. Nu för tiden får jag vara glad om jag hör ångvisslan.

Nej, det var inget, sitt ner ni. Det gör er säkert gott.

Ja, en gin&tonic skulle sitta gott nu, men det är inte att tänka på. Det är mycket strikta här, förstår ni. Hit kommer man för vattnet. Luften. Och renheten. Då går det ju inte an att de intagna tar sig en huttalutt i tid och otid. Nej vet ni, det står i reglementet.

Jaså, det säger ni. Och ni har läst reglementet?

Absolut inte. Det är strängeligen förbjudet. Det står i paragraf ett.

Jaha, på det viset. Säg mig, ni har inte hört talas om her Andersson?

Han i rum 4? Nä, inte alls. Hurdå? Vad ska ni med honom? Är det lobotomeringsrådet nu igen? Får de aldrig nog?

Glöm det. Nu tror jag att jag hör cymbalerna. Det är min signal.

Signal? Nu förstår jag inte riktigt.

Johanni

#Blogg100

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.