Spelprinciper

TalosRom

Det har blivit lite mycket jobb på sista tiden, så idag slog knoppen till. Den avstyrde mig från jobbtankar. Jag försökte överlista den några gånger, men tji fick jag. Nånstans vet kroppen om sina egna gränser. Och om du inte själv stannar i tid gör kroppen det åt dig. Åtminstone är det så det brukar gå till hemma hos mig.

Nu kan man ju tänka att åh, våren är kommen, det spritter i benen, här ska städas, eller njutas av annalkande påsk. Men så gick det inte riktigt heller…Istället spelade jag lite spel. Dataspel.

Visst är det ironiskt att jag väljer att sitta framför skärmen också då jag inte jobbar… Någon skulle säkert kalla det för en ohälsosam relation…

Jag försökts få igång Jazzpunk, men spelet låste sig. Och jag som ville komma vidare. Istället uppdaterade jag Steam och besökte ännu en gång världen i the Talos Principle. Labyrinter och gåtor i en tom värld av ruiner och automationer. Spelet har samma grafik och styrfunktioner som i HalfLife, och det kan jag såpass bra nu att kontrollerna känns smidiga.

Ljudvärlden, backstoryn och det lugna tempot fungerar meditativt.  Huxflux har jag suttit där några timmar. Bra spel är som bra filmer, de får mig att släppa taget en tid. Det är befriande. Och avslappnande.

Sen finns det förstås spel som pumpar ut adrenalin i kroppen, intensiva historier som gör det omöjligt att sova efteråt.

Jag intalar mig själv att jag kan kontrollera detta. Att det är en avkoppling, rekreation. Men det är lätt att trilla dit. Alla starka upplevelser kan locka, och spel är inget undantag. Speciellt spel utan gränser, där du är fri att utveckla karaktären lite som du vill.

Det har en konstnär tagit fasta på. Har du hört talas om The San Andreas Streaming Deer Cam? Spelet GTA (Grand Theft Auto) har moddats och en hjort har programmerats in. Den rör sig helt självständigt och interagerar med de datastyrda bakgrundspersonerna i spelet. Att se det i en livestream blir nästan hypnotiskt. Se själv: http://www.sanandreasanimalcams.com

Vilka spel spelar du, varför spelar du och när spelar du? Jag är nyfiken.

Johanni

#Blogg100

2 reaktioner på ”Spelprinciper

  1. Ja du, min vän…För mig är eskapism en stor del av spelandet. Just nu gäller framför allt Skyrim. Det tar aldrig slut. Nya quests, stor värld…Ett kap på Steam under någon rea.

    Gillad av 1 person

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.