Världen i ditt öra

livlinan_episod6

Lyssnar på poddar. Det är intressant. I stora världen (läs: utanför Finland) är det storytelning som gäller, Serial gjorde ett banbrytande arbete, nu finns det många liknande, som lägger upp podden som en klassisk story, ett manus som kunde bli film. Det är medryckande, samtidigt är det redan lite manér i det. I Finland är det mer samtal, till exempel mediepodden, som är ett intressant samarbete mellan konkurrenterna YLE och Hufvudstadsbladet (eller KSF media för att vara mer noga). Hör om medielandskapets utveckling här (https://soundcloud.com/ksfmedia/mediepodden-avsnitt-31-om-flodet-pa-vega-och-det-dyra-svenska-inom-yle).

Vi har nu i snart ett års tid arbetat tillsammans med YLE kring podcasten Livlinan. Nu gör vi sista episoden i den här serien. Under året som gått har vi lärt oss massor om hur ett samtal kan byggas upp, vilka teman som kan bli intressanta. Småningom hittade vi också en form som jag tycker fungerar bra. Det roliga med poddar är varje enskilt avsnitts långa livslängd. Rätt vad det är hittar en ny lyssnare fram till just ett för denne intressant tema. Lite som livslångt lärande i praktiken alltså.

Nu är det oklart om det blir en fortsättning eller inte. YLE gör om sin radiokanal Vega till hösten, och allt är där öppet. Själv tycker jag poden känns relevant (men det är klart att jag tycker det, som själv varit med). Framför allt har det varit roligt.

Det vi ville var att utforska det goda samtalet. Och samtalat har vi gjort! Har du hört något av våra avsnitt än? Du har all tid i världen att göra det här: http://bit.ly/livlinan

Diskussionen fortsätter sedan i vår facebookgrupp, där du också är välkommen.

Johanni

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.