Annat universum

20090425162
Och i ett annat universum skulle livsformerna bete sig annorlunda. Men vi, vi har bara detta. Som ung tänkte jag att återfödelsen inte spelar någon roll. Ifall vi ändå inte vet om att vi levt tidigare, eller vet det, men inte minns något, då är det sak samma. Bara ifall vi får något med oss från tidigare liv börjar det bli intressant (och jobbigt). För, likt en odödlig har vi då ett tungt bagage att bära. Jag tror det suger att vara till exempel vampyr. Antingen måste du aktivt glömma dina tidigare liv, eller så driver de dig så småningom till vansinne. Det vill säga, under förutsättning att din hjärna är normalt funtad. Kanske vampyrer har annorlunda hjärnor? Det kanske glömmer allt efter en tid. Så att de, likt Doris, kan uppleva världen på nytt och på nytt.

Men, då är de i samma läge som en som återföds utan att minnas något. Poängen blir att livet (eller i fallet vampyrer döden) segrar. Men segraren är ett tomt kolli. Civilisation, tanke, insikt, lärande, kunskap. Allt det betyder ingenting.
Och vad är det för ett liv?

Jag har accepterat att det finns bara här och nu. Inte förbehållningslöst. Det är tungt att tänka tanken. Att allt tar slut. Uppgår och övergår i något annat. Att det väger så lätt.
I ett annat universum…

2 reaktioner på ”Annat universum

  1. Accepterat, ja – men skippa hoppet? Nej!
    En av ”naturlagarna” jag fick I mej var att allmänbildning är mycket bra och bildning ännu bättre. För en själv stämmer det väl någotsånär men alltmera beklämd blir jag av tanken på Input/Output visavi bildningsfotavtrycket, stort som en flugskit.

    Gillad av 1 person

  2. Hur menar du, input/output? Och bildningsfotavtrycket, menar du att vi trots våra höga allmänbildning och generella kunskap beter oss som idioter? I så fall håller jag med. Bildning är för mig en livsförutsättning, men den verkar inte i vår tid ha stor betydelse som vaccin mot dumhet.

    Gilla

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.