Bakom takana

axa

Rummet är mörkt och fyrkantigt. Det är litet, men ganska mysigt. En fönsterglugg spanar ut över Folkpensionsanstaltens mörkröda tegelkoloss. Den som så ofta skyms av alla besökande japaner. Deras kamerablixtar gör gatan ljusare för ett ögonblick.

I hörnet, en kokvrå. Futonsängen dubblerar som soffa. Allt som allt kanske 27 m2. I bortre Tölö. Lägenheten ägs av en journalist på Hbl, som hyr ut den åt behövande. Och vi är behövande.

Kvarteret är tungt trafikerat. Här finns apotek, en liten butik, Café Norden och ett MC-gängs högkvarter. Runt hörnet huserar Siion-församligen i gamla AXA-biografen, en fd kvartersbiograf av det slag Helsingfors hade så otroligt många av på 50-talet.
Det ryska kulturcentret ligger längre ner på gatan. Mosaiken med hammaren och skäran, den socialrealistiska arbetarmänniskans lyckovision, som fyller hela ytterväggen, är täckt av en blå presenning.

Ett kvarter åt andra hållet huserar bröderna Karusmäki. I en liten källarlokal förvarar de filmutrustning, lampor och sitt kontor. Ett stort kylskåp rymmer en massa filmrullar. VilleAlfa productions delar utrymmet med bland andra Anssi Mänttäri. Härifrån skall de, främst Aki, erövra världen. Men detta är i början, innan världsberömmelsen. Det är sunkigt, rökigt, rörigt och luktar fukt.

Många år senare skall jag gå med i stödföreningen för AXA. Församlingen vill sälja lokalen, de har vuxit så att de behöver ngt större. Det visar sig att salongen från 30-talet är nästan intakt. Det är ett tidigt exempel på gräsrotsfinansiering. Möten ordnas, staden ger sitt bifall, pengar börjar samlas in. Men det tar tid, finansieringen haltar. Sedan: katastrof. Församlingen meddelar att lokalen fått omfattande vattenskador. Det ursprungliga måste rivas ut. Projektet vissnar och försvinner.

Under en kort tid är bortre Tölö vårt hem. Nordenskiöldsgatan. Det är ett litet krypin över portgången in till gården. Trägolv. En sliten, men fungerande toalett. Fanns där till och med ett badkar? Jag minns inte längre. Det är så länge sedan.

Johanni

#Blogg24

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.