Stadens artärer

byggarbetedrumso

Gatan som går tvärs genom ön har varit uppriven i rätt många år nu. Det gamla köpcentret revs (de hade ballonger, clown och umpa-pumpa-musik sista dagen de hade öppet) och istället för det massiva, gråa betongblock som påminde oss om 70-talet fick vi ett skinande nytt köpcenter. Nånstans under oss är metrons spår dragen.

Det som en gång var en esso-station har förvandlats till parkeringshall, kommande busstation och bostadshus.

Vägen har breddats och fått tydligt markerade cykelbanor.

Köpcentret har öppnat, men inte metron. Helsingfors verkar nästan vara låst i en förbannelse när det gäller metrobyggen. De har alltid försenats, kantats av skandaler och kostat mångdubbelt mer än vad som först utlovats.

Ännu är det skumpigt och guppigt på Drumsövägen, som bara är till hälften klar.

Ingen vet när metron faktiskt öppnar.

Jag brukade bra irriterad på allt byggjobbande. Jag tänkte att det är en olägenhet. Något tillfälligt. Oljud, dieselångor, svårt att komma fram. Speciellt då flera olika arbetsplatser öppnade samtidigt, OCH gatan grävdes upp för gud-vet-vad. Nån slags kablar var det frågan om.

Men så insåg jag.

Det tillfälliga är det permanenta. En stad byggs alltid om, på, till. Gator grävs hela tiden upp av en eller annan anledning. Gatorna är stadens artärer. Längs dem färdas vi upp och ner i staden. Staden behöver omvårdnad, hela tiden. Den blir aldrig klar, för att den inte kan bli det.

Så jag tänkte att jag ska omfamna det tillfälliga. Se det som när en trädgårdsmästare gräver upp rabatten för att plantera nytt, eller ansar buskar och träd så att de skall må bra och växa.

Så ska jag tänka från och med nu.

Johanni

#Blogg24

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.