Älskade kök

img_2605

Jag brukade tycka att köket var lägenhetens skönaste rum. Sen blev jag äldre och började tycka att storarummet med den mjukare soffan var skönast. Det slutar väl med att jag kommer tycka sovrummet är skönast, då jag kan ligga ner så mycket jag vill.

Köket är också platsen för konflikterna, det är ju det enda rum där alla i familjen umgås nuförtiden. Många terapiformer som skall hjälpa till att bearbeta gångna händelser och tider använder också det starka symbolladdningen som köket representerar. Och i Fröken Julie är väl köket huvudskådeplatsen?

Kanske är det för att vi måste äta, kylskåpet innehåller nyckeln till vår överlevnad.

Kanske är det för att vi alla samlas där.

Det är ett utrymme med en tydlig funktion. Sovrummet kan användas för en massa sakar, liksom toaletten, hallen, storarummet och balkongen. Visst kan du i princip också månganvända köket, men jag tror inte det är så vanligt.

Dessa yttre omständigheter gör köket som plats mindre laddad. Det är inte ett neutralt rum, men det innehåller inte heller dubbeltydigheter. Dvs, om man inte lever i en familj som utsätts för våld, fysiskt eller psykiskt. Och just det att köket ändå är så symbolladdat kanske beror på att tröttheten, hungern och livets besvikelser kan få fritt spelrum här.

Det innehar på så sätt en dubbel plats i våra hem, och vårt medvetande.

Vi har just gjort om vårt.

När vi flyttade in var köket egentligen det enda utrymmet som vi gjorde om mer än att bara måla och putsa. Och nu kändes det som om det var dags igen. Ifall vi en gång skall bo kvar här kan vi lika gärna göra ett sånt kök som vi trivs i. Mera ljus, mera arbetsytor, enhetliga skåp, bättre spis.

Jag var tveksam först. Tyckte att vi hade väl ett helt fungerande kök.

Nu vet jag bättre.

Det är inte alls perfekt. Men det är mycket bättre. Det blev fräschare, det känns större. Det går lättare att laga mat.

Och det blev vackert.

Nu, när jag insett skillnaden blev köket populärare i min interna rankinglista igen. Fast, trots att vi klätt om och gjort köksstolarna mjukare slår de fortfarande inte soffan i bekvämlighet.

Ännu.

Vilket är ditt favoritrum och varför?

Johanni

#Blogg24

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.