Dött trä

pablo-17

I ett läger, långt härifrån, för mycket länge sedan, grävde män efter guld. De svor och de fornikerade, och de spelade tärning. De red på hästar. Ibland åt de, sedan svor de lite mer. Däremellan uttryckte de sig lika konstifikt vore de varelser i Shakespeares värld. Mest av allt söp de. Oavbrutet.

Tvättade sig gjorde de sällan. Som de måste ha stunkit. Leriga ochs skitiga. Med en andedräkt som kunde knocka en oxe.

I tre hela säsonger fick de hålla på, innan ett plötsligt och abrupt slut sänkte ridån, och lämnade oss i ovisshet. Då hade vi redan hunnit bli så inbodda i lägret att separationen kändes påtvingad. Nej, de var inga änglar precis. Men inte heller bestialiskt mordiska.
De var trasiga människor som alla fått livets käftsmällar upprepade gånger. Och just därför så lätta att älska. I TV-serien Deadwood fungerar suspension of disbelief därför att du vill att den skall göra det. Den är teatralisk, överdriven och burlesk. Det stör inte. Tvärtom får dessa drag den att kännas…verkligare. Det är ett stycke teaterskådespel som inte efterliknar, men ändå känns sann. Jag tror det är därför, och på grund av sin förtidiga död, som serien fortfarande fungerar, och har sådana passionerade fans.

Ikväll ser jag, motvilligt igenom sista episoden. Helst vill jag dra ut på det lite till. Inte för att det är så otroligt bra att andan fastnar i halsen. Snarare för att den har en så salig blandning av ingredienser, och oförklarade karaktärer, att den låter sig tolkas på så många olika sätt.

Dessutom har den det där flytet som krävs.

Jo, jag kommer också att sakna Deadwood.

Johanni

#Blogg100

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.