19 ohörda sanningar

pablo-18

Inspirerad av en träff med poddcastare i Helsingfors förra veckan, där vi bland annat konstaterade att få av oss faktiskt lyssnar så hemskt mycket på poddar, och om inte vi som gör dem lyssnar, hur ska vi då få andra att lyssna, så gav jag mig själv en utmaning. Jag skulle lyssna på minst en ny podd om dagen en tid framåt. Blogg100-utmaningen passar mig för jag behöver ngt som triggar, som får igång mig. Och med poddlyssnande är det samma sak. Jag måste hitta första steget, sen kan det börja gå framåt av bara farten.

Jag satte av en ingivelse ut en kort uppdatering kring detta på FB, och vips fick jag en massa poddtips. Det förvånade mig lite, för jag tycker att det inte talas hemskt mycket om poddar, och på vårt möte funderade vi bland annat på hur vi skulle väcka fler lyssnares intresse. En jämförelse drogs till video, som med alla tubers blivit en sån viral succé överallt i världen. De stal vårt thunder, som någon sa.

Jag argumenterade emot, dels växer antalet poddar och lyssnare, dels är det en fördel om man inte är i rampljuset hela tiden. Jag menade (och menar) att poddar gärna får vara lite underground, lite nördiga, inte så polerade. Där finns en del av delas charm. Att de kan vara smala, inte tilltala alla, inte försöka passa in i ngt mönster.

Samtidigt säger en annan liten röst inne i mig (jo, jag hör sådana, gör inte du?) att visst vore det underbart att ha lite fler lyssnare…En kan ju bli schizo för mindre!

Hur som helst, jag fick en lista på poddar, som jag nu börjar arbeta mig igenom.

Den ser ut så här:

 1. Spår
 2. Serial, ny säsong
 3. Värvet
 4. This American Life
 5. Invisibilia
 6. Dan Carlins Hard Corse History
 7. Historiepodden
 8. In our time
 9. två nollor för mycket
 10. Sleep with me
 11. Gilbert Gottfrieds Amazing colossal podcast
 12. Digisamtal
 13. Joe Rogan experience
 14. Åkta spåman podcast
 15. En kvart om Göteborg
 16. Svenska wrestlingpodden
 17. Nördic knitting
 18. The Documentary
 19. Kvanthopp

Vilka har du hört? Vad tyckte du? vilken/vilka saknas på listan? Föreslå gärna fler, så kanske min nyfikenhet och inspiration att lyssna växer såpass att jag lyckas skapa en ny rutin.

För så är det, det är lätt att sätta upp mål, att säga att nu ska saker börja hända, så här kan det inte fortgå. Det är mycket svårare att få sitt beteende ändrat så att det nya slår rot och börjar växa.

Johanni

#Blogg100

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.