Högt däruppe

Skärmklipp 2017-03-16 22.19.46

Femte våningen. Jag visste inte ens att det fanns så många våningar. Jag menar, visst är Campus Allegro en hög byggnad, men det är en sak att se det från utsidan, en annan att ha möte högst upp, under taknocken.

Vi är ett litet men piggt gäng. Vi talar om digitalisering. Om hur den digitala vardagen påverkar oss alla, på gott och ont.

Det här är kick-outen. För två år sedan hade vi kick-off, då var allting möjligt. Nu tar finansieringen slut i det här projektet. Men jobbet och utmaningarna finns kvar. De försvinner ingenstans.

Vi talar om att det inte går att lämna ifrån sig frågan till myndigheterna. Visst har de planer och visioner, digitaliseringen hör till ett av de få områden som den annars mycket spar- och nedskärningsinriktade nuvarande finska regeringen faktiskt satsar på.

Finlands självbild är att vi har ett fantastiskt utbildningssystem, en ren natur, clean-tech och green-tech, är innovationskreatörer, och håller oss väl framme i digitaliseringen.

Det är inte riktigt hela sanningen.

Men jag tänker inte här börja analysera vad som är sant och vad som är önsketänkande. Min poäng är snarare att digitaliseringen är en så omfattande och djup förändring av så mycket i samhället och i våra liv att vi alla behövs när den söker sin form.

Det finns många som gäspar och säger att vadå, det där har vi ju talat om i tjugo år (eller längre, beroende på vem du talar med och hur länge de varit aktiva).

Det är sant. Vi har talat om detta många gånger.

Men.

Jobbet är inte gjort ännu. Utveckling sker hela tiden, och konsekvenser av digitalisering upptäcks regelbundet. På gott och ont.

Därför behövs fria bildningen. Tredje sektorn. Civilsamhället. Aktivisterna.

Vi kan, och ska inte, försöka stå emot förändringen. Men vi ska påverka den. Vara medvetna om den. Diskutera den.

För ett samhälle som lämnar människor bakom sig därför att de inte hänger med i digiracet är inte ett samhälle vi vill ha. De som står utanför det analoga samhället står också ofta utanför det digitala. Där har vi en enorm utmaning att möta.

Och nu handlar det inte längre, eller inte enbart om att lära folk datorns ABC, eller grunderna i sociala medier. Inte heller är det enbart en fråga om att se till så alla i landet har bredband, eller en apparat att koppla upp sig med. Det behövs, utan dessa saker kommer du inte vidare.

Nej, nu handlar det allt mer om att ta nätet i besittning. Göra det till sitt eget.

Och då talar vi om att vara kreativa på nätet, eller skriva Wikipedia-inlägg, eller ingå i aktiv dialog. Det finns inte idag, men jag tycker vi behöver en folkrörelse för att återta nätet. Och fylla det med oss själva. Och med diskussion, men också kärlek. För att allt detta skall lyckas behövs vi alla. Det är helt enkelt alldeles för viktigt för att enbart överlåta åt en myndighet, eller en arbetsgrupp, som gör det åt oss. Eller?

Johanni

#Blogg100

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.