Ensamma tillsammans?

tillsammans

Finland, landet jag bor i, fyller hundra. och det firas under hela året. Den slogan som någon reklambyrå arbetat fram är ”Tillsammans”.

Det låter väl trevligt? Du och jag och alla andra. Det är inte ett aktivt ord, ingen behöver göra något. Det är ett ställningstagande bara om du vill att det skall vara det.

Ställningstagandet kan igen stå för allt eller inte. Det kan vara vi tillsammans mot alla andra. Det kan ni tillsammans som redan kommer överens. Det kan vara att vi tillsammans bestämmer att du måste göra så, men inte får göra si. En pöbel står samman, liksom alla vi som har rätt i fråga som fråga.

Och när jag tänker efter lite längre, väl medveten om hur svårt det är att ha nationella kampanjer som fungerar för alla, så blir jag fundersam. Det finns en liten avvikare här, om du tillåter. I officiella dokument och strategier står de nu ofta, eller alltid, att vi ska ha en öppen process, att alla skall höras. Demokrati betyder i det här sammanhanget att vi alla uppmanas vara aktiva medborgare. Denna tanke är så stark att den ständigt upprepas, både av beslutsfattare och tjänstemän. Men det ögonblick vi höjer våra röster blir det stopp. Det är för dyrt, det är för svårt, det är inte i alla intresse. Det finns inga siffror på det. Vi har redan planerat det där. Tack för din input, näste förslag? Vår tidtabell tillåter inte sådana justeringar. Aktivt medborgarskap låter bra på pappret, men är väldigt svårt att omfatta i praktiken. Jag tror tjänstemän och politiker är livrädda för tanken på att vi alla skulle bli aktiva medborgare.

Om vi skulle ta Tillsammans bokstavligt, betyder det vår att vi skall vara empatiska, solidariska, öppna våra gränser, vara generösa, tro på vår nästa? Att vi ska börja säga ja istället för nej? Att vi börjar bygga istället för att måla fan på väggen och hitta hotbilder att mobilisera emot? Är det detta politikerna menar med sin slogan? Det känns inte som att de är beredda på en sådan politisk vändning i Finland. Kanske, kanske kan vi som tycker ett öppnare och mer generöst samhälle är önskvärt påverka hur sloganen används, och att den inte bara blir en tom och till intet förpliktande rubrik på hundra år av självständighet. Annars kommer framtiden för vår del att bli hundra år av ensamhet.

Johanni

#Blogg100

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.