Bildligt talat

pingvinGun

Så jag går igenom några av mina många nätplatser, och putsar lite i mitt Pinterest-flöde. Efter att nu i en månads tid ha satsat hårt på twitter med en massa nya följare som resultat känns det lockande att försöka samma sak med pinterest. Varför? Egentligen behöver jag ju inte fler, och det spelar ingen roll om jag har 50 eller 500 följare där, eller hur? Jag samlar ändå i första hand pins som jag själv tycker om.

Samtidigt är det en sån skön känsla att få följare. Det stryker egot medhårs, och gör till exempel så att jag anstränger mig lite extra. Så fungerar det mesta inom sociala medier. Om mediet en gång var budskapet så är kicken du får av uppmärksamheten nu budskapet. Det multiplicerar sig själv.

Jag kommer ihåg då cyberpunken kom, och Negroponte skrev sitt framtidsnaiva scenario. Då hette det att vi i framtiden drivs av  att vårda våra rykten. Den som delar med sig, som är generös, stöttar andra på nätet kommer att ha gott rykte, a good standing. Jag log i mjugg och tänkte på hur gammal denna tanke om rykte är, tänk på japan, tänk på kina, tänk på vikingarna. Och säkert ännu längre tillbaks.

Idag känner jag att förutsägelsen delvis slog in. Samtidigt har vi troll, hat, hot och drev, som lätt kan vända den trygga solskensblomstrande nätängen där vi alla glatt delar med oss av våra kunskaper till ett rent helvete. Jag vill inte tro att allt är så enkelt som svart eller vitt, men vad gäller nätet har denna utopi kompletterats med en väldigt mörk dystopi. Och det handlar inte om en uppdiktad cyberpunk-framtid, utan om idag. William Gibson, mannen som myntade uttrycket och blev dess främste beskrivaore i sina böcker, gick igenom en liknande utveckling, varje bok han skrev kom allt närmare nuet, tills de i stort sett möttes. Framtiden var redan här, tycktes han antyda.

Så jag sitter där och läser på lite om hur jag ska få fler som följer mina pinterest-tavlor. Utanför fönstret kämpar våren med en kall vind och minusgradersnätter. Påsken är nästan över, tystheten är påtaglig på ön där jag bor.

Kika in vad jag gör på Pinterest 

Johanni

#Blogg100

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.