Gemensam våglängd på nätet

Skärmklipp 2017-04-26 23.53.01

Jag kan inte låta bli att hålla ögonen öppna för – och pröva- nya nätgemenskaper. Allt tal om det digitala mervärdet blir till noll och intet om det inte också erbjuds i praktiken. Den senaste gemenskapen jag testar ligger på postvawes.com. Jag gick med i en grupp som diskuterar VR (virtuell verklighet). Den gruppen gick jag med i därför att jag kört en aktiv drive på twitter de senaste månaderna och nästan lyckats fördubbla antalet som följer mig. Flera av dem arbetar med, eller är intresserade av VR/AR. Jag tror jag hittade dem genom att jag följde med diskussionerna på årets #ITK2017 konferens, dr VR var synligt framme. Och en av tittarna skickade mig ett automatiskt DM med uppmuntran att gå med i deras gemenskap.

Sagt och gjort, det gjorde jag. Jag blev då bekant med plattformens filosofi. Varje dag får jag ett par föreslagna inlägg i ming inbox, och det är mitt ansvar att bedöma om de är relevanta för VR-gruppen eller inte. Alla andra i gemenskapen får också dessa dagliga listor, men vi får alla lite olika inlägg. Jag bedömer inläggen/nyheten och ger poäng. Om jag ger låga poäng (och andra också gör det) kommer den specifika nyheten inte att visas i nätgemenskapen.

Att deltagarna själva producerar sitt eget innehåll är inget nytt. Inte heller att deltagare röstar fram det som anses bäst, se bara på reddit. Och det finns fler exempel.

Men det här fungerade (åtminstone för tillfället) för mig. Det får mig automatiskt att bli mer engagerad, att lägga ner mer tid på gemenskapen, för det känns som om jag har en roll. Jag är inte ”bara” en konsument, utan jag skapar innehåll aktivt, men utan att behövs skriva själv.

Det är faktiskt, i all sin enkelhet, ett ganska fiffigt system. Och något jag tror vi kommer att få se mycket mer av i framtiden.

Vad tror du?

Johanni

#Blogg100

Pröva själv

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.