Räddmat

njutning

Det finns en massa trist som missbrukar nätets potential. Var och varannan dag presenteras avarter och hot i olika mediala sammanhang. Jag tror inte det gått någon förbi hur mycket ondska som kunnat breda ut sig med hjälp av nätet. Analysen av den nya teknik-högern som jag läste nyligen känns också beklämmande. Jag kommer ihåg hur vissa bekanta uppmärksammade fenomenet redan i Wireds ungdom, men jag avfärdade dem som negativister. Nu ser jag att det kanske hade rätt. Det är ju det där med ekokakkammare och spegel, det är så lätt att bara se det man vill se. I mitt fall då alla denna kreativitet, kommunikation, och lekfullhet.

Den finns där också, i en salig blandning tillsammans med cyberspioner, cyberterrorister, cyberstalkers, cyberkriminella, cybertroende, nätpoliser, cyberjulkkisar, anarkister, aktivister, politiker.

Hela världen har kommit till nätet.

Där gäller det sen att försöka navigera enligt bästa förmåga.

För några veckor sedan dök en ny app upp på min radar. Det var M som frågade om jag redan installerat ResQ. Det hade jag inte, men nyfiken som jag är gjorde jag genast det. Och det var ett bra val. Idéen är enkel. Resturanger och kafeer kan via appen erbjuda överloppsprodukter som annars skulle slängas bort.

Jag gör alltså en miljögärning varje gång jag räddar en kanelbulle, eller en sushi-portion. Eller en smoothie.

Alla vinner.

Det känns skönt att göra en instats för miljön. Att slå ett slag för hållbar utveckling. Fast allra mest gillar jag hur mycket pengar det sparar. Jag har gjort en massa fynd på kort tid och rekommenderar nu appen åt vänner och bekanta. Och nu, via bloggen, åt dig. En liten sak, men ett exempel på när nätet används till något konstruktivt, i all sin anspråkslöshet.

Berätta gärna vad du tycker om appen, plus och minus.

-Johanni

#Blogg100

3 reaktioner på ”Räddmat

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.