Det finns en podd för det

bildande-samtal.jpeg

De sista månaderna har jag återupptäckt en gammal kärlek. Radio. Sån som den en gång var. Intelligent, rolig, personlig, oväntad. Jag har skrivit om det flera gånger här i bloggen. Jag talar förstås om podcasts. Ett fenomen som ännu en gång är starkt på kommande. Att utforska och hitta nya berättelser, röster, ingångar, personligheter är roligt. Nu lyssnar jag nästan inte på något annat än poddar.

En sak jag länge gillat med nätet är hur den låter oss hitta nya saker, men också att den låter oss göra själva. Jag kommer ihåg då DTP, desktop publishing, slog igenom. Vilken känsla, att kunna göra layout själv! Poddar innehåller samma sak, fast för ljud. Du kan ha en massa tekniker, resurser och tid och göra fina poddar. Du kan också ta fram din telefon och börja spela in. Det låter inte lika bra, men helt tillräckligt.

Från och till har jag satt ihop en del roddar för lite olika ändamål. Häromdan startade jag en ny serie, Bildande Samtal.

Vad tycker du, lyssna gärna, och kommentera!

https://soundcloud.com/johanni-larjanko/bildandesamtal

Johanni

#Blogg100

14 reaktioner på ”Det finns en podd för det

 1. Jag är svår på poddar. Är med som intervjuobjekt i en och gillade det, men tar mig sällan tid att lyssna på poddar. Fast jag känner att jag borde..

  Gilla

  • Jo, så hade jag det länge också. Jag tror man behöver en knuff, eller ett lämpligt tillfälle. Plötsligt har jag bara blivit poddbiten. Ett bra ställe att få inspiration är The New York Times Podcast Club, en fb-grupp. Varje måndag listas en podd som man skall lyssna på, ett visst givet avsnitt av. På fredagen diskuteras vad folk tyckte. Som en bokcirkel med andra ord. Det har varit/är givande!

   Gillad av 1 person

   • Jag har några poddar jag lyssnar på ibland, men inget regelbundet. Det är just nya tankar jag finner givande. Ibland bekräftelse, ibland oväntade vändningar. Hjärnan få sällskap. 🙂

    FB-gruppen låter intressant!

    Gilla

 2. Jag är en poddknarkare. Det finns ju så många otroligt bra. Medberoendepodden.se är en favorit just nu med långa intressanta intervjuer/samtal med både okända och kända personligheter. Jag lyssnade faktiskt på din. Jag trodde att du var finlandssvensk. Men ack vad jag bedrog mig. MIn släkt är nämligen finlandssvenskar,
  Jag gillade podden, det kan nog bli något.

  Gillad av 2 personer

   • Vetgirig här! 🙂
    Vänligen förklara skillnaden mellan finlandssvenskar och sverigefinländare (En infödd svensk i Finland tro?). Jag har hört båda begreppen men aldrig förstått vad de innebär. Tack.

    Gilla

   • Hej Stella, tack för frågan! En finlandssvensk är från Finland, har svenska som modersmål. Det brukade finnas ca 300.000. En sverigefinländare är en person som kommer från, eller har rötter i Finland, men är född och uppvuxen i Sverige. Den personens modersmål kan sedan vara svenska eller finska, eller båda. Blev det klarare? 🙂

    Gilla

 3. Jag älskar podcasts och har så gjort i… tja, det börjar nog blir en 3-4-5 år nu. Innan dess knarkade jag bloggar, sen tog roddarna över och det är först nu (inte minst pga den fina FB-gruppen Bloggare som hjälper varandra) som jag börjat läsa blogginlägg lite mer regelbundet igen. Men poddarna ligger mig närmst hjärtat! On Being min absoluta favorit, alla tider. Finns så fantastiska samtal där!

  Gilla

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.