Se språket

kinesiska_tecken

Det blir en stillsam söndag i Stockholm. En sån där jag tycker om. Samtal, lite promenader, ivriga försök att borra hål i en bångstyrig cementvägg (väggen 1 – borren 0). Ute har värmen smugit sig fram och det gör fåglarna här alldeles vilda. De kvidevittrar likadant som hemma i Helsingfors. Vilket får mig att tänka. Hur är det nu, kvittrar finska fåglar på finska (eller finlandssvenska)? Förstår en fågel från Finland vad en från Sverige säger? Jag menar, vi har ju till och med olika teckenspråk!

Eller, är det så att fåglarna aldrig hade något Babels torn? Har de sina vingar att tacka för ett universellt språk? I så fall, tänk vad mycket vi har att lära av dem! Oj vad världen skulle se annorlunda ut om vi alla talade samma språk. Visserligen kulturellt fattigare, men vi skulle också på plussidan ha tyngande fördelar.

Samtidigt skulle förstås en massa tolkar och översättare bli arbetslösa. De skulle driva i stora horder på gatorna och antasta folk med löften och hot på språk som ingen förstod. Marknaden för böcker, filmer och musik skulle se rätt annorlunda ut. Och vad med tidningar? Skulle vi ändå ha lokala blaskor som DN och SvD? Vi skulle spara en himla massa papper då garantibevisen och användarmanualerna inte längre skulle bli så tjocka.

Kanske skulle större kulturer komma att dominera kulturbranschen än mer, då språkbarriärerna försvunnit och allt blivit en global marknad. Vi är där ju nästan redan nu, eller hur?

Frågan är också vilket detta universella språk skulle vara. Engelska? Det har jag svårt att tro? Kinesiska? Nja, kanske inte.

Vad tror du?

Johanni

#Blogg100

6 reaktioner på ”Se språket

 1. Det finns forskning som visar att hundar har dialekter, längre än så tror jag inte vi ska gå.

  Fast vår hund pratar ibland. Det låter mest som riktigt basig danska.

  Gilla

 2. Jag tänker på det där med Babels torn… att människan en gång i tiden slutade förstå varandra… och för mig finns det något fascinerande med att det finns så många språk.

  Gilla

  • Ja, det håller jag absolut med om, mångfalden är enorm. För mig är det en rikedom, en skatt att ösa ur. Och jag tycker det är fascinerande att tänka att det språk vi använder också bidrar till att forma hur vi ser, förstår och upplever världen.

   Gilla

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.