Bob och odjuren

BobPeaks

Så är han tillbaka, i dubbel mening. Populärkulturens Bob skrämmer livet ur en ny generation, 25 år efter att han förvirrat en global TV-publik. Twin peaks är en värld bortom våran, och en anakronism i en annars rätt produktutslätad TV-miljö.

Den andre Bob träder också han fram ur tystnaden, men inte för att skrämmas, utan för att ge sin nobel-föreläsning. Även han är en relik ur det förflutna, med mer sånger i arkivet än de flesta nu levande musiker. Han ber inte om ursäkt för något. Han är skarp, men låter samtidigt sin ålder.

Du minns säkert debaklet kring Dylans Nobel-pris i litteratur. Varför var han tyst, varför tackade han inte, är han arrogant eller? Varför kom han inte, var han för fin eller?

Idag publicerades hans föreläsning, något varje pristagare måste leverera inom en viss tid för att kunna få ut prispengarna.

Med några dagars marginal skivade han in sin text, och ett ljudband. Alla de som ställde sig på de kränktas barrikader, var är de nu? De som ville ifrågasätta och förlöjliga? De som självuttaldde moralens väktare förfasades över en i deras tycke omoralisk hantering av en publik institution.

Kanske har de hittat andra misshagliga personer att korrigera?

Det finns ju så många av dem. Och vem orkar nu dra upp såna där gamla saker, egentligen? Vem lyssnar väl på vad Bob faktiskt har att säga?

Jag.

Inspelningen finns tillgänglig på nätet, och jag rekommenderar den. Under en knapp halvtimme tar Bob över din värld, dina sinnen och dina tankar. Han målar upp bilder och reflekterar över två musiker och tre litterära verk som påverkat honom. Det hjälper om man har hört dem, och läst verken i fråga. Då blir det en intressant reflektion över vilken betydelse det skrivna ordet, berättelsen, har och kan ha.

Lyssna här: https://youtu.be/6TlcPRlau2Q

Johanni

#Blogg100

7 reaktioner på ”Bob och odjuren

  • det fanns onekligen en del sura miner bland de som ibland går under namnet kultureliten. Samtidigt är Bob D populär i samma kretsar, så kanske är det mera på ett individuellt plan, och kanske också ett tecken i vår lättkränkta tid. You can’t please them all, after all…

   Gillad av 1 person

  • Jo, den delar ju verkligen folks åsikter kraftigt. Liksom Bob Ds musik, vissa älskar, andra tycker det låter som plågad katt. Ingen av dem lämnar riktigt någon oberörd…:-)

   Gilla

 1. Spännande med Bobs tal. Jag ska lyssna och se vad han har att ge mig. Twin Peaks, de hade en sjukt bra vinjettmusik som jag hade på min telefonsvarare i början av 90-talet. Jag är fortfarande nöjd över den lilla fringesen till alla som ringde mig. Sedan vad serien anbelangar så var den inte alltid så intressant för mig. Då gillar jag Skam mer. Jag gillar verkliga dramer bättre.

  Gillad av 1 person

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.