Jaga pengar

Det handlar om pengar

Tillbaka till 2013, då jag skrev denna betraktelse.

Skaka hand. Se i ögonen. Inte be om ursäkt för att du finns. Vara beredd på wine&dine. Se om Kristina från Duvemåla för femtonde gången. Allt för att hålla kunden glad. Inte prata pengar, prata möjligheter. Tänk på frisyren. Läs på. Lär dig om kundens företag. Erbjud något konkret. Upprätthåll de familjära förbindelserna. 

Låter lite som en försäljare, eller konsult, eller hur? Det tycker i alla fall jag.

Det handlar om att jaga sponsorpengar.  

Kjell Skoglund har blivit rätt duktig på det. När han kom till Pohjola-Norden och satte igång skakade en och annan på huvudet. Men han gav sig inte.

Idag har han en imponerande och omfattande sponsring av föreningens verksamhet. För tillfället turnerar Kjell i svenskfinland och berättar hur han gör det. (en tour regisserad och arrangerad av Svenska Studiecentralen).

I enlighet med temat kostar det 25€ att komma på en föreläsning.

Det var det värt.

Kjell är noga med att sponsringen inte skall användas för att finansiera reguljär verksamhet. Den är alltför osäker. Istället är poängen att skapa mervärde. Genom att dra in ”fria! Pengar kan Pohjola-Norden arrangera olika stora skräddarsydda arrangemang med sponsorerna i åtanke. Detta ökar föreningens synlighet, och underlättar när man ska söka fond- och andra stödpengar. Alla vinner, med andra ord. 

För att lyckas måste man jobba målmedvetet. Inte skämmas för det man är. Fundera ut konkret verksamhet som kan intressera sponsorer. Vara beredd att lyssna (företagsledare är faktiskt också människor och vill gärna dela med sig, prata, få bli godkända och accepterade). Och finnas till när det behövs.

Uppemot 98% av alla sponsorförslag som kommer in till företag hamnar i papperskorgen direkt. De är otydliga, eller ger fel signaler. Du behöver en genomtänkt och slipad strategi. När du kommer igenom all röd tejp och får ett möte gäller det också att vara smart. Max en halv timme, med 10 minuter intro om din verksamhet, 10 min om det föreslagna samarbetet och 10 min för att antingen lyssna på företagaren, eller diskutera/svara på frågor. Slips och kavaj och friserat hår och vanlig hyfs (om du är man, samma minus slips&kavaj om du är kvinna).

Prata inte om summor, prata om innehåll, vad som kan uppnås tillsammans. Om de lir intresserade kommer de att fråga, och då är halva slaget redan vunnet. Resten är förhandlingar. Och eftersom en del vill gå in stort, andra lite är det bättre att hålla korten tätt intill sig.

Det svåraste är att börja med sponsring. När du har verksamhet kan du visa trycksaker, programblad osv, vilket gör det hela mer konkret och underlättar för företagaren att bestämma sig. 

Sikta högt, jobba med kända namn. Var noga med att hålla hög standard, inget annat duger,

Säger Kjell. Öppenhjärtigt och ärligt. Jag tror han är en bra försäljare. Han säljer sina idéer med en viss öppenhet, som kan uppfattas som ärlighet, något han också påpekar. Det ska finnas substans i det man säljer, annars röks man snabbt ut från marknaden. Och det finns intresse, det är fel att tro att företag bara vill se sin logo på trycksaker (även om det är sant för en del). De vill delta, bidra. En smart sponsoranskaffare spelar på de behoven. Sedan föder framgång framgång, och när du har namn att visa upp kommer fler att följa, det ligger i den mänskliga naturen.

Jag känner att det var alltså lite som jag trodde. Detta är inget jobb för mig. Jag skulle inte vara bra på det. Tack för den insikten Kjell!

Kommentera/Leave a comment

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.